top of page

5 PAPRASTI DALYKAI, KURIE KURIA STEBUKLUS

Visi norime tikėti stebuklais. Stebuklinga lieknėjimo tablete, gydomuoju prisilietimu, šamaniniu ritualu, biolauko valymu ar visus atsakymus pateikiančia astrologine lentele. Kartais sunku pripažinti, kad daug didesni ir tvaresni pokyčiai vyksta tada, kai kiekvieną dieną atradam laiko, dėmesio ir disciplinos paprastesniems dalykams. Dalykams, kurie prieinami kiekvienam iš mūsų.


Surizikuosiu pasirodyti banali, bet šiandien „reklamuosiu“ 5 paprastus dalykus, kurie kuria tikrus stebuklus. Tai geras miegas, kokybiškas maistas, taisyklingas ir sąmoningas kvėpavimas, ryšys su kitais žmonėmis ir judėjimas. Ne veltui jie vadinami baziniais dalykais. Jei nebus tvirto pagrindo po kojomis, visa kita bus tik gražūs, tačiau didesnės naudos neteikiantys pabarstukai.


Todėl jei jauti, kad nuolat ieškai autoritetų iš išorės, leisk man tau priminti. Viską, ką tau reikia žinoti, tu jau žinai. Tiesiog pradėk nuo penkių paprastų, tačiau gyvenimą keičiančių dalykų.


RIMTAI ŽIŪRĖK Į MIEGO TRUKMĘ



Ar esi iš tų, kurios viską spėja miego sąskaita? Tu ne viena. Du trečdaliai išsivysčiusiose šalyse gyvenančių suaugusiųjų naktį miega trumpiau nei rekomenduojamas aštuonias valandas⋆. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, „nieko čia baisaus“, tačiau mokslininkai, gydytojai ir Pasaulio sveikatos organizacija vis dažniau akcentuoja pernelyg trumpo ir nekokybiško miego daromą žalą organizmui.


Net viena neišmiegota naktis kenkia žmogaus savijautai ir sveikatai, o ilgalaikis miego trūkumas gali tapti galybės sutrikimų ar net rimtų ligų priežastimi. Žinau, kad keisti miego įpročius gali būti labai sunku, ypač linkusioms į perfekcionizmą, tačiau nuoširdžiai rekomenduoju nakties poilsio laiką vertinti rimtai.


⋆P.S. Jei nori labiau pasigilinti į miego temą, labai rekomenduoju perskaityti išsamią, moksliniais tyrimais pagrįstą ir įkvepiančią Matthew Walker knygą „Kodėl mes miegame“.


MĖGAUKIS KOKYBIŠKU MAISTU


Ar nors kartą esi nusipirkusi stebuklingus pokyčius žadantį maisto papildą, kuris nuvylė? O gal tokio vis dar ieškai, tikėdamasi, kad jis išspręs odos problemas, suteiks energijos, leis užsiauginti undinėlės plaukus ir padės atsisakyti saldumynų?


Noriu padėti tau sutaupyti laiko ir pinigų. Geriausias vaistas visų pirma yra tiesiog geras, natūralus, šviežias, kokybiškas maistas. Toks, kuriame būtų gausu vitaminų, mineralų, ląstelienos ir kitų sveikam kūnui būtinų medžiagų.


Ar žinai, kad maisto papildų reklamose draudžiama įvardyti tiesioginę produkto naudą? Tam reklamos kūrėjai privalo pridėti tokias frazes, kaip „gali padėti“, „prisideda prie“, „palaiko natūralią“ ir pan. Be to, privaloma paminėti, kad svarbu sveika ir subalansuota mityba. Taip yra todėl, kad maisto papildų veiksmingumas iki šiol nėra įrodytas moksliniais tyrimais. Tačiau sveiko maisto nauda yra įrodyta!


Laikas nebeieškoti stebuklingos tabletės ir pažvelgti tiesai į akis. Ar tai, ką valgai kasdien, yra geriausia, ką gali sau duoti?


ATRASK DVASINĮ VEDLĮ SAVYJE


New age judėjimas pastaraisiais metais pasiekė ir Lietuvą, todėl lyg grybų po lietaus ėmė rastis įvairiausių žmonių, vadinančių save dvasiniais vedliais, šamanais, asmeninio augimo treneriais, koučeriais ir kitais ekspertais. Nieko blogo domėtis saviugda, pažindintis su prigimtinėmis duotybėmis, ieškoti atsakymų į rūpimus klausimus, tačiau reikia suprasti, kad ne visi specialistai yra iš tiesų tokie patyrę, kokiais dedasi. Daliai jų tai yra tiesiog geras pasipelnymo šaltinis, o atsirinkti tai, kas tikrai naudinga, gali užtrukti ir... brangiai kainuoti.


Svarbu suvokti vieną tiesą – viskas, ką mums reikia žinoti, jau yra mumyse. Tam, kad šią informaciją pasiektume, labiausiai reikia tylos akimirkų ir dėmesingumo. Jei nuolat skubame, o mintyse chaosą kuria nerimas dėl nebaigtų atlikti darbų, prisiliesti prie esmės nepadės net įmantriausios ceremonijos.


Neskubėk pauzių kasdienybėje užpildyti socialiniais tinklais. Net penkios minutės prieš kylant iš lovos ar tarp darbų gali suteikti aiškumo protui ir ramybės jausmams. Skirk jas meditacijai – nustebsi, kaip savo kvėpavimo stebėjimas gali padėti „sugrįžti į save“.


Jei norisi kvėpavimo praktikas atlikti su vedimu, kviečiu išbandyti mano paruoštas online pranayamų praktikas susikaupimui, nusiraminimui ir geresniam miegui.


VERTINK BENDRAVIMĄ SU KITAIS


Žmogus yra sociali būtybė, todėl ryšys su kitais yra būtina sąlyga gerai emocinei būklei palaikyti. Kartais užduočių darbe ir rūpesčių namuose gausa sukuria kliūčių susitikti su draugėmis, tačiau aš siūlau bendravimą vertinti kaip rūpestį savimi (ir draugėmis, žinoma). Esu girdėjusi psichoterapeutų sakant, kad didelė dalis jų klienčių tiesiog nori pasikalbėti, išsipasakoti, jaustis išgirstomis. Ne veltui sakoma, kad pokalbis yra sielos vaistai. Nenuvertink mielų susitikimų prie puodelio arbatos, nukeldama juos ateičiai, kai bus daugiau laiko. Paprastai toks idealus laikas neateina.


Jeigu jauti, kad trūksta moteriškos bendrystės, išbandyk moterų savaitgalius su pirties malonumais arba ateik į jogos treniruotes Kaune, Kalniečiuose. Bendraminčių moterų draugija palaikys norą labiau rūpintis ne tik fizine, bet ir dvasine sveikata, o kartu patiriamos geros emocijos užkrės optimizmu net tomis dienomis, kai, rodos, viskas krinta iš rankų.


PUOSELĖK RYŠĮ SU SAVO KŪNU


Viena iš pagrindinių prastos savijautos priežasčių yra savo kūno neigimas. Skamba sudėtingai? Viskas paprasta: tai, kaip jaučiasi kūnas, jaučiamės ir mes. Įprasta manyti, kad kylantį nerimą, liūdesį, pyktį, kaltę ar kitus nepatogius jausmus reikia keisti dvasinėmis praktikomis, psichoterapija. Tačiau net psichikos sveikatos specialistai pripažįsta, kad vienas pagrindinių depresyvaus žmogaus bruožų yra ryšio su savo kūnu praradimas.


Paprastai kalbant, įtampą mintyse galima paleisti per kūno judesį. Gera žinia, kad tinka kone bet kokia aktyvi veikla: nuo plaukimo, vaikščiojimo, bėgimo iki jogos ar ekstatinių šokių. Svarbiausia, nelaukti, kol nuotaika pagerės savaime ir atsiras noras sportuoti. Viskas veikia atvirkščiai. Aktyvus judesys skatina laimės hormonų išsiskyrimą, todėl po treniruotės jaučiamas pakylėjimas ir aplanko gera nuotaika.


Kviečiu tapti aktyvia savo gyvenimo kūrėja ir prisijungti prie mano vedamų užsiėmimų! Jogos treniruotės Kaune tiks ir pradedančioms, ir pažengusioms.


Taupančioms laiką ir norinčioms sportuoti namuose rekomenduoju online treniruočių programas. Laikysenos korekcinė programa, KLUBŲ IR NUGAROS atpalaidavimo treniruotės, PRESO, KOJŲ, SĖDMENŲ JĖGOS treniruotės, špagato, tiltelio ar VINYASA FLOW programos – išsirink tai, kas labiausiai traukia!

Kommentare


bottom of page